Att bli Au Pair

Tänkte det skulle vara kul både för er om det är någon som funderar på att bli Au Pair och för mig att se tillbaka på min väg till att bli Au Pair;
  • 30 september 2014 var jag på ett informationsmöte med Sanna på STS där jag fick reda på mer om att vara Au Pair och fick ställa mina egna frågor. Att vara Au Pair har varit min dröm sedan jag kom tillbaka från min språkresa på Malta och jag hade läst på om att vara Au Pair och följt olika Au Pair-bloggar. 
  • 9 oktober skickade jag in min intresseanmälan till att bli Au Pair i USA till STS Au Pair. Sommaren 2012 efter nian åkte jag tre veckor på språkresa till Malta (vilket förövrigt var de tre roligaste veckorna i mitt liv) med STS och jag kände att det är en seriös och trygg organisation. USA var ett ganska självklart val för mig men jag funderade även på Australien och Nya Zeeland, men dit får jag resa efter USA istället!

  • För att bekräfta sin anmälan betalar man en ansökningsavgift på 995kr samt ett avbeställningsskydd (frivilligt men rekommenderas) på 395kr.
  • 28 oktober var jag på en personlig intervju med en tjej som tidigare varit Au Pair. En del av intervjun är på engelska och jag fick svara på en del frågor. Man ska ha med sig en del viktiga papper som olika referenser, en personlig referens och två barnerfarenhetsrelaterade (jag hade från ett gym där jag jobbar på barnpassningen och från förskolan jag praktiserat på), läkarundersökning, Au Pair Agreement och polisregisterutdrag.
  • Runt tiden för intervjun började jag fylla i mitt AuPairRoom med en massa information om mig själv, min barnerfarenhet, körvana, allergier osv. Man ska även skriva ett "Dear Host Family letter" till värdfamiljerna som kommer att titta på ens profil, lägga upp bilder på sig själv och sin familj (gärna när man leker med barn), spela in en video där man berättar om sig själv och man ska också göra ett discovery personlighetstest. Som ni säkert förstår är det ganska tidskrävande (iallafall om man går i skolan och jobbar samtidigt) men samtidigt är det ju här värdfamiljerna kommer att få sitt första intryck av en så det är viktigt att man faktiskt lägger ner tid. Ett tips är att försöka ta körkortet (vilket man behöver ha i England, USA och Nya Zeeland men ej Frankrike) så tidigt som möjligt så att man har det klart, jag tog det några dagar efter min 18-årsdag i september och det var jätteskönt att ha det gjort. När man är klar med sin ansökan ska den först läsas igenom och godkännas av STS, som därefter skickar den till den amerikanska organisationen som kommer ta över i USA, AuPairCare. 
  • 27 januari 2015 skickades min ansökan iväg till AuPairCare i USA
  • 30 januari blev den godkänd av AuPairCare
 
Mina intervjuer med värdfamiljer;
  • 1 februari hörde den första värdfamiljen, en mamma, pappa, en flicka på 3,5 år och en pojke på 2 år, av sig för en intervju.  Vi skypade flera gånger och de verkade som en jättehärlig familj men det var någonting som inte kändes helt rätt, magkänslan sa nej, så jag valde att tacka nej till familjen, vilket var något av det jobbigaste jag gjort. 
  • 17 februari hörde en familj som väntade sitt första barn av sig men vi skypade bara en gång. De bodde växelvis i New York och Pennsylvania. Jag hade fått följa med på en kryssning de skulle göra från Asien till Europa som skulle vara i två eller tre månader vilket ju hade varit häftigt, men jag hade inte riktigt föreställt mig att jag skulle ta hand om en så liten bebis. 
  • 19 februari hörde en annan familj av sig, mamma, pappa och tre barn som bor i New York. Vi skypade flera gånger men jag när jag var bortrest en vecka med skolan i fjällen utan tillgång till internet matchade familjen med en annan Au Pair. Jag hade ställt in mig på att jag och denna familjen skulle matcha då vi hade en väldigt bra kontakt och det kändes som att vi klickade, men då jag upplevde det som att jag mest skulle skjutsa barnen till och från skolan och deras olika aktiviteter (varje barn hade minst 4 aktiviteter var), var jag samtidigt lite lättad över att det inte blev den här familjen. 
  • 7 mars hörde en familj med tre barn som också var från New York av sig, men då de inte ville ha en Au Pair förrän i september och jag kände att tre så pass små barn hade blivit lite för mycket, samtidigt som jag verkligen hade ställt in mig på att åka i juni efter studenten berättade jag det för familjen.
  • 30 mars hör min värdfamilj av sig och redan när jag läste deras profil kändes magkänslan rätt, en känsla som bara blev starkare när vi skypade flera dagar i rad, och vi sedan bestämde för att matcha! Min värdmamma skickade precis två videos med mina värdbarn som håller i korten jag skickade till dem och som nu kommit fram i tid till flickans födelsedag som är idag och så säger flickan med världens gulligaste röst "Thankyou Julia!" De är verkligen hur söta som helst!
Efter att man har matchat med sin värdfamilj betalar man programavgiften på ca 8700kr och därefter sätter man igång med visumansökningshandlingar, sitt pre-departure project som ska omfatta en mängd olika punkter, ansöker om internationellt körkort m.m.



Sammanfattningsvis var min matchningsprocess nervös och spännande men också väldig jobbig och psykisk påfrestande. Det var jättejobbigt att vänta på att en familj skulle höra av sig och jag var väldigt nervös inför de första intervjuerna även om det gick bra med engelskan och jag förstod vad de sa. För det mesta gick det bra att prata men det var rätt jobbigt när jag fastnade på något. Även om det var påfrestande är jag så himla glad att det blev som det blev för nu känns det verkligen otroligt bra och jag är så förväntansfull inför att äntligen få träffa min värdfamilj och komma in i mitt nya liv som Au Pair!